donderdag 05 september 2019
Wat zijn er toch veel mediocre momenten
tussen de paar die ertoe doen, de daden
waar ze later over schrijven, de liederen
bij vuur dat ooit als zaailing in de bossen
stond. Het meeste verraad wordt gepleegd
binnen families, soms is alleen in leven zijn
genoeg, broers en zussen wisselen vroeg
of laat een judaskus uit omdat je elkaar
niet vertrouwen kunt, maar wel moet – je
deelt per slot een halve emmer eender bloed.
Onderzoek wijst uit dat in trouweloze gezinnen
het hoerenbezoek floreert, simpel verlangen
naar iemand die je niet bezit, alleen maar huurt,
waardoor, los van de illusie van liefde, verraad
niet bestaat. Familie hangt elkaar evengoed
maar al te graag als ranzig wasgoed uit.
2019
Dit gedicht hoort bij de achtste aflevering van het tweede seizoen van Game of Thrones. Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann schreven gedichten bij steeds alle tien de afleveringen van de eerste zes seizoenen en nog zeven bij het zevende en laatste seizoen, dat bij het ter perse gaan van de bundel Game of Poems blijkbaar nog aan de gang was.
Om de buurt schreven zij een gedicht over een aflevering, maar door het er daarna met elkaar over te hebben en gezamenlijk veranderingen aan te brengen, doet het er niet meer toe wie eraan begon. Alle 67 gedichten zijn daarom van hen drieën samen.
Ik heb Game of Thrones niet gezien, maar naast het gedicht, dus op de linkerpagina, staat steeds wat er in de aflevering gebeurde. Dat helpt. Bovendien stijgen de meeste gedichten uit boven de poëtische samenvatting daarvan, zoals het bovenstaande, over familieverhoudingen.
Logisch, want de dichters schrijven dat al in de eerste aflevering van de serie al het universele wordt aangeraakt. Ik citeer:
sluipmoord, doodslag, strijd, liefde, draken, duels, godsdienstwaanzin, zeeslagen, zelfopofferingen, moed, lafheid, machtswellust, drank, vergif, ziekte, dood en (on)betaalde seks. […] Het trekken van parallellen met onze wereld ligt […] voor de hand.
Dat verklaart ook dat ik lees over bootvluchtelingen, Charlie Chaplin, 1 Korintiërs 15, de Elfstedentocht, Korea, Angela Merkel en zo kan ik nog wel even voort.